ZWERFKEI

ZWERFKEI

Twee huizen verder dan ons eerste ontwerp in Hollandsche Rading mochten we nog een woonhuis ontwerpen. Best moeilijk eigenlijk: dezelfde omgeving, hetzelfde bestemmingsplan, maar gelukkig wel een andere opdrachtgever, met geheel eigen wensen en voorkeuren. Zeker ook geïnspireerd door ons eerste project van een paar jaar geleden in Hollandsche Rading; de Scheperschuur, een houten ‘origami’ gevouwen huis. Op de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug, de overgang naar de veengebieden. Op het zand en bovenop de niet zichtbare maar wel voelbare laatste gletsjer morenen uit de laatste ijstijd. Een bijzondere plek, zo dicht op de stad en zo midden in de natuur. Dat doet je mede anders denken over hoe je wilt wonen.

Locatie

Hollandsche Rading

Programma

Particuliere woning

Opdrachtgever

Particulier

Status

Opgeleverd 2022

Oppervlakte

196 m2

Fotograaf

Peter Cuypers

Aannemer

Barten Groep

Over het huis gevouwen de zwarte gevels en daken die het licht op elk moment van de dag anders reflecteren, waarin door gebruik gedicteerde gevelopeningen. Elk moment ziet het huis er anders uit, beleef je de omgeving steeds weer opnieuw. Een zwarte zwerfkei tussen de bomen. Het huis heeft iets van een edelsteen. Alsof een reusachtige diamantwerker het zwarthout in facetten heeft geslepen. Iedere windrichting toont weer een ander gezicht. Eromheen lopend zou je zweren dat je met vier verschillende huizen te maken hebt. Het aanzicht aan de oostkant verraadt niets over de westkant, net zomin als het noorden dat over het zuiden doet. En toch klopt het. Toch is het een harmonieus geheel.

Een volledig houten huis, gebouwd met circulair lokaal gewonnen hout. De constructie en kozijnen gemaakt van thermisch gemodificeerd inlands hout, de gevels van zwart gebrande planken. Onafgewerkte materialen, duurzaam door branden en koken.

Rondom een lange centrale trap hebben we de woonplekken gelegd. Horizontaal en verticaal. Volledig gebaseerd op de manier waarop onze opdrachtgever wil wonen. Soms open, soms gesloten. Met de blik naar buiten. Elke ruimte heeft zijn eigen intimiteit en gebruik. De trap staat centraal en verbind de ruimtes met elkaar.